Πλατιά συμμαχία ενάντια στον Όρμπαν σχηματίζεται στην Ουγγαρία

Έξι πολιτικά κόμματα ανακοίνωσαν πως θα κατέβουν μαζί στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022. Ο στόχος αυτού του ετερόκλητου σχηματισμού είναι ένας, ο ακροδεξιός Όρμπαν.

Συγκεκριμένα, το αντιπολιτευόμενο μέτωπο θα απαρτίζεται από τον Δημοκρατικό Συνασπισμό (στο οποίο συμμετέχουν κόμματα από την αριστερά και την κεντροαριστερά), το δεξιό κόμμα Jobbik και το φιλελεύθερο Momentum. Στις διάφορες δημοσκοπήσεις του τελευταίου έτους καταδεικνύεται ότι η μόνη πιθανότητα ήττας για το Ακροδεξιό κόμμα του Όρμπαν, το Fidesz, είναι ακριβώς μια τέτοιας μορφής πολιτική συμμαχία. Άλλωστε το δεύτερο εξάμηνο του έτους ήταν η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είδε τα ποσοστά γνώμης ως προς το πρόσωπο του να μειώνονται.

O κοινός επικεφαλής που θα δώσει την μάχη για την πρωθυπουργία δεν έχει ανακοινωθεί καθώς και το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, πέρα από του Αντί-Όρμπαν πυλώνα. Υπάρχει δέσμευση ότι κανείς υποψήφιος βουλευτής δεν θα έχει στίγματα διαφθοράς στο όνομα του, ή και παλαιότερες σχέσεις ή συνεργασία με το κόμμα του Όρμπαν. Οι ηγέτες των έξι κομμάτων δεσμεύθηκαν επίσης «να σταματήσουν τις αρχές από το να στρέφουν τους Ούγγρους τον έναν ενάντια στον άλλο».

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει δεχθεί κριτική από διεθνείς παρατηρητές και ομάδες αντιπολίτευσης για αυτό που χαρακτηρίζουν δημοκρατική οπισθοδρόμηση, άνισους όρους ανταγωνισμού για τα πολιτικά κόμματα και όρια στην ελευθερία του Τύπου, κατηγορίες που έχουν αρνηθεί επανειλημμένα οι Ούγγροι αξιωματούχοι.

Απέναντι στον ακραίο σκοταδισμό και την ακροδεξιά πολιτική του Όρμπαν, οποιαδήποτε μορφή προάσπισης της αστικής δημοκρατίας και τον δικαιωμάτων είναι σημαντική. Μπορεί ο σχηματισμός που δημιουργείται να μην έχει καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά, και οι συσχετισμοί εντός του να μην είναι υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, όμως στην άλλη μεριά του ρινγκ θα βρίσκεται το απόλυτο μαύρο. Άλλη μια επανεκλογή του Όρμπαν θα τον φέρει πιο κοντά στην εγκαθίδρυση μιας επί της ουσίας δικτατορίας στην Ουγγαρία.

(ΔΜ/ΤΙΚΕΝ)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα

Superleague 2, αποτελέσματα 1ης αγωνιστικής

Ολοκληρώθηκε σήμερα η 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας. Τα αποτελέσματα των αγώνων, είναι τα εξής: Σάββατο 16/1: Παναχαϊκή – Α.Ο. Τρικάλων 1-1 Καραϊσκάκης