Νομοθετικό ρατσισμό εισάγει η Δανία προς τους μουσουλμάνους

Photo: Christiansborg Folketingssalen

Η κυβέρνηση της Δανίας σκοπεύει να ταξινομήσει χωριστά άτομα από ή με καταγωγή από μουσουλμανικές χώρες και περιοχές σε επίσημες στατιστικές που σχετίζονται με θέματα όπως το έγκλημα και η απασχόληση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Mattias Tesfaye έχει δηλώσει την υποστήριξή του για τη στατιστική διαφοροποίηση των ανθρώπων στη Δανία με καταγωγή από Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

“Η κατηγοριοποίηση ατόμων ανά περιοχή είναι επωφελής για την κατανόηση των μορφών εγκληματικότητας και την απασχόλησης στους μετανάστες στη Δανία”, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Berlingske.

“Χρειαζόμαστε πιο ειλικρινείς αριθμούς και νομίζω ότι θα ωφελήσει και θα προκριθεί η συζήτηση για την ενσωμάτωση εάν βγάλουμε αυτά τα στοιχεία ανοιχτά, γιατί ουσιαστικά δείχνουν ότι εμείς στη Δανία δεν έχουμε πραγματικά προβλήματα με μετανάστες από τη Λατινική Αμερική και την Άπω Ανατολή. Έχουμε προβλήματα με ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική”, δήλωσε ο Tesfaye στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, η Δανία κάνει διάκριση μεταξύ “δυτικής” και “μη δυτικής” κληρονομιάς σε επίσημες στατιστικές για τους μετανάστες και τα παιδιά τους.

Όλες οι χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ανδόρα, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Βατικανό θεωρούνται “δυτικές”. Οπουδήποτε αλλού είναι “μη-δυτικός”.

Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει δανική κληρονομιά εάν έχει τουλάχιστον έναν γονέα που είναι Δανός πολίτης και γεννήθηκε στη Δανία. Τα άτομα που ορίζονται ως “μετανάστες” και “απόγονοι” δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Ενώ ένας “μετανάστης” γεννήθηκε εκτός Δανίας, ένας “απόγονος” θεωρείται επίσης “ξένος” για στατιστικούς σκοπούς, παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Δανία.

Ωστόσο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης πρόκειται να διαχωρίσει περαιτέρω τις δύο ομάδες μεταναστών και τα παιδιά τους στην λεγόμενη ομάδα “Menapt”, που σημαίνει ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, το Πακιστάν και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Berlingske και τον Ritzau.

Όλες οι ανώτερες είναι μουσουλμανικές χώρες ή περιοχές με πλειοψηφία μουσουλμάνων.

Πρέπει όμως αυτή η είδηση να μας ξαφνιάζει;

Η Δανία, αυτή η χώρα πρότυπο για πολλούς στην Ελλάδα, είναι η μόνη στην Ευρώπη που επίσημα ορίζει περιοχές σαν γκέτο με καθαρά ρατσιστικά και ταξικά κριτήρια. Μια περιοχή εντάσσεται στην κατηγορία εάν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της προέρχονται από μη δυτικές χώρες και πληροί επίσης ορισμένα άλλα κριτήρια, όπως η ανεργία που υπερβαίνει το 40%.

Ενώ τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες λένε και οι δύο ότι απαιτείται σκληρή στάση στη μετανάστευση για την προστασία του αγαπημένου συστήματος ευημερίας της Δανίας και για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

 

Δημήτρης Μιλάνος

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα

Η ΠΡΩΙΝΗ ΟΜΟΡΦΙΑ, Η ΥΛΗ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ

Ο ναός της Άμωμου Συλλήψεως (ή της Παρθένου Μαρίας) είχε φτιαχτεί με πολύ κόπο. Οι διωγμοί των χριστιανών είχαν τελειώσει μερικά χρόνια πριν, αλλά η