Η απαγόρευση συναθροίσεων, το Σύνταγμα και η δημοκρατία

Η χθεσινή Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ (ΦΕΚ 242 Β΄) με την οποία απαγορεύονται ως την άλλη Δευτέρα όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχει πλήθος άνω των εκατό ατόμων κλιμακώνει τον αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο που είχαν σηματοδοτήσει οι προηγούμενες απαγορεύσεις συναθροίσεων.

Ο πρώτος λόγος αντισυνταγματικότητας της Απόφασης είναι ότι το άρθρο 11 του Συντάγματος δεν προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής τέτοιας απαγόρευσης παρά μόνο εάν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Η επίκληση της δημόσιας υγείας δεν είναι δυνατό να βασιστεί ούτε στην ΕΣΔΑ διότι αυτή θέτει (άρθρο 53) ένα minimum δικαιωμάτων, όχι την «οροφή» της προστασίας τους.

Η αντισυνταγματικότητα της Απόφασης παρουσιάζεται ακόμα πιο έκδηλη αν ειδωθεί υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας. Η Απόφαση επικαλείται το παραπλανητικό δίλημμα «δημόσια υγεία ή συνταγματικά δικαιώματα» για να αποφύγει το ερώτημα «πώς μπορεί να ασκηθούν τα συνταγματικά δικαιώματα εν μέσω πανδημίας».

Επιπλέον, ακόμα και με βάση την ΠΝΠ που επικαλείται η Απόφαση, για την απαγόρευση συναθροίσεων χρειάζεται η έκφραση της γνώμης της «Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19». Η Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ επικαλείται σχετικά την από 22.1.2021 γνώμη της Επιτροπής την οποία δεν γνωρίζουμε αφού δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Γνωρίζουμε όμως ότι με βάση αυτήν τη γνώμη εκδόθηκε η από 23.1.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 186Β΄), η οποία προέβλεπε ότι οι συναθροίσεις τελούν σε αναστολή με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020. Η Απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή, επικαλείται μια γνωμοδότηση με βάση την οποία είχε προηγουμένως εκδοθεί μια ΚΥΑ με περιεχόμενο αντίθετο προς την Απόφαση!

Το Πανοπτικόν ως δυστοπία για το ανελεύθερο Πανεπιστήμιο

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο ισχυρισμός του Λευτέρη Οικονόμου ότι η εν λόγω Απόφαση συνιστά «άνοιγμα» σε σχέση με ό,τι ίσχυε προηγουμένως είναι προκλητικά ψευδής. Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν την πορεία των γεγονότων σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη: στις 22.1.2021 η Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας γνωμοδότησε για τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα. Στις 23.1.2021 εκδόθηκε με βάση αυτή τη γνώμη ΚΥΑ που εξαίρεσε τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από την αναστολή. Στις 25.1.2021 εκδόθηκε από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ απόφαση απαγόρευσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Στις 26.1.2021 ο (πολιτικός προϊστάμενος του Αρχηγού της ΕΛΑΣ) Λευτέρης Οικονόμου δηλώνει ότι αυτή η απόφαση συνιστά «άνοιγμα»!!

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση επικαλείται προσχηματικά τη δημόσια υγεία για να συρρικνώσει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να νομοθετεί χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι εξίσου προφανές ότι η απαγόρευση εκδόθηκε για τις επικείμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εξάλλου, κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. και της κυβέρνησης διευκρίνισαν χθες ότι η Απόφαση αφορά τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και όχι τον συνωστισμό στα εμπορικά κέντρα (sic).

Η στάση της κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα όσων διαλαμβάνει Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει καλέσει τις κυβερνήσεις «να απέχουν από τη θέσπιση μέτρων με ισχυρό αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα» και τούτο «ιδίως σε μια κατάσταση όπου οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία δεν επιτρέπουν τη δέουσα δημοκρατική συζήτηση και την ασφαλή διαμαρτυρία». Το Ψήφισμα αναφερόταν ως παράδειγμα στην de facto απαγόρευση της άμβλωσης που ήθελε να θεσπίσει η κυβέρνηση της Πολωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει πλέον αποφασιστικά στα χνάρια της πολωνικής. Παραβλέπει όμως ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις των γυναικών στην Πολωνία ανάγκασαν την υπερσυντηρητική πολωνική κυβέρνηση να παγώσει τα σχέδιά της. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και εδώ αν η πανεπιστημιακή κοινότητα ακολουθήσει το παράδειγμα των γυναικών της Πολωνίας.

 

Χαράλαμπος Κουρουνδής

 

*Διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ, μέλος ΔΣ ΔΣΘ. Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα

Σκοταδισμός κι ανευθυνότητα…

Κυριακή πρωί, εν μέσω επιδημίας κορονοϊού, οπότε είμεθα αναγκασμένοι να βρισκόμαστε καθηλωμένοι στα σπίτια μας, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τη δημόσια υγεία…

Μάσκα σχολική, χρυσοκεντημένη

Μάσκα φοράω, Δάσκαλε Την σχολική που δώκαν Και το νερό Μονάχα από παγούρι, κυβερνητικό Την Αριστεία κυνηγώ Πρέπει να ξεχωρίσω Την ισότητα μου ‘μάθαν να

Ιοευρωομόλογα και ιοευρωμνημόνιο

Μέρος Α’ Εξαφανισμένη την κρίσιμη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε τα μέλη της αβοήθητα στην κατάσταση ανάγκης. [Σπύρος Μαρκέτος, “Την ΕυρωπαϊκήΈνωση την είδε κανείς πουθενά;”, Τiken,  15 Mαρτίου

Δωρεάν τεστ κορονοϊού στην Ξάνθη

Δωρεάν τεστ για την ανίχνευση του ιού Covid 19 ανακοίνωσε ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα, αύριο, Τρίτη 19,